<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3176792194332476809\x26blogName\x3dPetruv+Blog\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://petrgutweil.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dcs\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://petrgutweil.blogspot.com/\x26vt\x3d-2152021035642015175', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
neděle 17. května 2009

Štola první den

Zase jsme jednou vyrazili s taťuldou do chaty, kterou máme kousek od městečka Jílové u Prahy. Jezdím tam moc rád. Je to tam hezký. Tatínkovi se nechtělo nic dělat, dokonce vytáhl a pověsil mezi stromy takovou síťovou houpačku. Domluvili jsme se, že se půjdeme podívat do bývalé zlatonosné štoly. Ono těch štol je tam strašně moc ale jenom pár je jich přístupných. Koupili jsme si lístky, dostali přilby a takový kabát abychom se neušpinili.

Taťuldas si povídal s pánem co prováděl a zjistilo se, že mého pradědy brácha zde dělal shteigra (štajgra). Je to něco jako vedoucí nebo tak něco. Dokonce se o něm psalo v knížce, kterou tam prodávali.

Po asi 10 minutách jsme vyrazili do štoly. Oni jsou to vlastně štoly 2 jsou souběžný, protože zlatá žíla prý takto vedla skoro vždy. Tato štola pochází ze 14. století a je dost dlouhá. Je tam dokonce zatopená původní výdřeva a žebříky 27 m hluboko.



Cesta ke štole vede přes kopec, kde je nádherný výhled na řeku Sázavu.



Použijeme značenou zkratku přes les:-)











místy to vypadá nebezpečně.




No je to zažitek. Zítra prý půjdeme do druhé štoly, která je drsnější. Už se těším:-)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home